Vem ärver egentligen?

Av de två bröderna har den ene biologiska barn. Den andre är gift och hans hustru har två barn från ett tidigare äktenskap. Ärver dessa...

Av de två bröderna har den ene biologiska barn. Den andre är gift och hans hustru har två barn från ett tidigare äktenskap. Ärver dessa barn efter mannens mor som nu är avliden?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Enligt arvsordningen är det i första din avlidna svärmors två söner, som i första hand ärver sin mor. Men skulle någon av dessa vara avliden nu när modern avled, är principen den att arvet går vidare i rakt nedstigande led, det vill säga att den ene sonens biologiska barn går in och ärver den halvan efter deras farmor, som deras far skulle ha ärvt om han hade varit i livet.

Skulle den andre sonen, som enbart har styvbarn, vara avliden kan dock hans del av morsarvet aldrig gå vidare till hans styvbarn eftersom de i lagens mening inte är hans barn och därför inte heller arvingar i rakt nedstigande led. Hans del av morsarvet ska därför i avsaknad av egna barn, bröstarvingar, istället tillfalla hans bror om han är i livet eller i annat fall hans barn, det vill säga hans brorsbarn.

Scroll to Top