• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Får jag ta med mig medicinen utomlands?

  Min väninna och jag brukar åka till Spanien där hon har en lägenhet. Vi använder båda insomningstabletten Zopiklon. Hon säger att jag måste ha ett intyg att jag måste använda medicinen, annars kan jag få böter i Spanien. Jag har aldrig blivit tagen i tullen i Spanien och jag har inte sett några tullare på flygplatsen heller för den delen.

  Tacksam för svar.

  Doktor Lennart Skoog svarar:

  Ja, din väninna har rätt! Om du reser inom de länder i Europa som ingår i Schengensamarbetet, det vill säga inte alla Europas länder, krävs att du har ett intyg med dig från apoteket om du tar med dig läkemedel som är narkotikaklassade. Till dessa hör även insomningstabletter.

  Det kan också gälla vissa smärtmediciner. Dessutom behövs ett intyg för varje sådant läkemedel som du tar med dig. Det enklaste för dig är alltså att kontakta närmaste apotek och berätta vilka läkemedel du ska ta med dig utomlands och så utfärdar de intygen som behövs.

  Tänk också på att ett intyg är giltigt som längst i 30 dagar och får endast avse en läkemedelsmängd om högst 30 dagars förbrukning. Det finns ingen möjlighet att göra undantag från detta för längre resor. Om du ska vara på resande fot längre tid än 30 dagar måste du kontakta hälso- och sjukvården i det land du besöker för att få läkemedel utskrivet där.

  För resor utanför Schengenområdet kan ditt apotek upplysa om vad som gäller men i de flesta fall krävs mera omfattande intyg. Det går också att kontakta det aktuella landets ambassad i Sverige för att få råd och hjälp.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!