Min man fryser så förskräckligt!

Min man fick en stroke i december 2014. Han blev förlamad i vänster sida. Han fick flytta till ett vårdhem. Han är 83 år. Efter...

Min man fick en stroke i december 2014. Han blev förlamad i vänster sida. Han fick flytta till ett vårdhem. Han är 83 år. Efter en tid började han frysa något förskräckligt. Personalen brukar lägga honom klockan 13. När jag kommer dit en timme senare känner han det som om han håller på att frysa ihjäl, trots att han har 4 filtar och ett duntäcke på sig. Han är då tvungen att komma upp i rullstolen meddetsamma, då går det värsta över.

Han har tidigare opererats två gånger för stenos i ryggen, om det kan ha någon betydelse. Han ligger på en gummimadrass som blåses upp, för att inte få liggsår. Den verkar kall.

Här hemma låg han på en magnetterapi-madrass. Jag tog den till boendet, men han fick bara ha den i två nätter, Personalen tyckte inte att det ingick i deras sortiment.

Vad ska jag göra för att hjälpa honom?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Efter en stroke, men även efter ryggmärgsoperation, kan man drabbas av så kallad autonom dysfunktion. Det innebär att den del av nervsystemet, som bland annat reglerar kroppstemperatur, blodtryck, tarmfunktion och tömning av urinblåsa, inte fungerar som innan.

Att din man fryser beror i så fall på att de små blodkärlen i huden inte kan dra ihop sig och skydda kroppen från att avge värme. Om han har detta problem är det viktigt att undvika vissa mediciner som kan försämra besvären.

Det finns inte någon specifik medicinsk behandling för autonom dysfunktion, utan det viktiga är just att se till att han inte fryser. Om han tycker att specialmadrassen han hade hemma fungerade ser jag inga hinder för att han kan använda den även på vårdhemmet.  Det är hans boende just nu och i sitt boende bestämmer man själv en hel del. Ta gärna med detta svar till chefen för vårdhemmet.