• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag vill behålla mitt sparande själv!

  Jag är gift sedan många år och vi har två gemensamma barn. Min man har ytterligare två barn från ett tidigare äktenskap.

  Jag skulle vilja öppna ett eget bankkonto där jag kan spara lite pengar till min pension. Om jag nu sparar på ett konto bara i mitt namn vad händer då om min man dör före mig? Räknas det sparandet in i dödsboet så att hans tidigare barn är berättigade till dessa eller är det personliga? Jag vill spara till mig själv och inte till hans tidigare barn!

  Jurist Peter Samuelsson svarar:

  I och för sig är ditt sparande dina pengar, men på grund av giftorättsbestämmelserna skulle värdet av dessa enligt huvudregeln ändå ingå i boet vid bodelningen samt arvskiftet med din makes särkullbarn. Detta att kontot skulle stå i ditt namn är dock inget som med automatik innebär att de inte skulle räknas in i boet, när särkullbarnens farsarv räknas ut.

  Men låt oss säga att du genom ditt sparande blir den förmögnare av er två, har du möjlighet att åberopa en undantagsregel i äktenskapsbalken. Denna bygger på principen att man i ett äktenskap var och en äger sin egendom. Istället för att du vid bodelningen enbart får hälften av din och din makes sammanslagna förmögenhet såsom din giftorättsandel, skulle du få behålla allt det du ägde i ert äktenskap. Därigenom skulle särkullbarnen inte gynnas utav ditt sparande, men detta undantag förutsätter att du också verkligen är den förmögnaste av er två.

  Men idag kan vi naturligtvis inte veta något om din psykiska status vid den makes frånfälle eller om du då skulle vara den förmögnare parten och vill du därför verkligen försäkra dig om att ditt sparande inte ska räknas in i boet, föreslår jag att du och din make upprättar ett äktenskapsförord där ni avtalar om att ditt sparkonto ska vara din enskilda egendom.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!