• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Jag oroar mig för mina proteser?

    1991 konstaterade läkarna att jag drabbats av benskörhet. Jag fick Fosamax veckotablett mot detta. 2001 och 2002 opererade jag mina båda höfter. Fick en tid Alendronat. Höftproteserna har fungerat så fint under åren och de har nått hög ålder. Men hur kommer det att bli med deras fästen om skelettet urholkas som det gör på äldre människor? Bör jag försöka få någon medicin som hindrar nedbrytningen i benmassan? Än så länge fungerar det bra. Men jag oroar mig över detta, så jag är tacksam över ett svar på frågan.

    Övrig medicin är bara Levaxin 75 mg, Losartan 50 mg, Amplodin 5 mg, Trombyl 75 mg.

    Doktor Lennart Skoog svarar:

    Höft- och knäproteser kan lossna med tiden, vilket huvudsakligen beror på långvarig mekanisk belastning. Troligen spelar det även roll att skelettet påverkas runt om själva protesen vilket gör att skelettnedbrytningen där ökar. Man hyser numera starka förhoppningar om att detta kan gå att påverka med läkemedel som kallas bisfosfonater, dit både Fosamax och Alendronat som du tagit hör. Men man vet inte säkert och det var kanske därför din läkare ansåg att du inte behövde den.

    Man hoppas att framöver kunna ge denna typ av läkemedel i samband med protesoperationen som en engångsdos, för att inte skelettnedbrytningen ska starta. Därmed skulle protesen hålla längre. För att ta reda på om det förhåller sig så i verkligheten pågår just nu forskning som inom ett par år kommer att presenteras och klarlägga om lossningsrisken kan minskas på detta sätt.

    När det gäller ditt eget behov av läkemedel mot benskörhet tycker jag att du ska be din läkare om en ny bentäthetsmätning, en DEXA-skanning. Om den fortfarande visar osteoporos, benskörhet, kan det finnas skäl för dig att fortsätta med medicinen Fosamax eller annan med bisfosfonater, helst i kombination med kalcium och D-vitamin tabletter så att risken för frakturer minskar, och kanske även minska risken för att höftprotesen lossnar på sikt. Detta är min uppfattning, men din egen läkare kan ha en annan åsikt eftersom frågan inte är helt klarlagd om vad som är bäst.

  • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!