• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad betyder läkarens svar?

  Jag har fått svaret på en fläck som min läkare skar bort på ryggen. Det står där "hyperpigmentering med skivepitelhyperplasi och hyperkeratos. Lätt skivepitelatypi. Benignt."

  Jag har försökt fråga på vårdcentralen men får inget svar. Behöver jag någon kontroll?

  Doktor Lennart Skoog svarar:

  Svaret du fått från din vårdcentral talar om att det rörde sig om en helt godartad hudförändring som du inte behöver oroa dig för mera. Den beskrivs att ha haft ett ökat pigmentinnehåll och då är det ibland svårt att avgöra om detta är godartat eller inte och det måste då ske med en mikroskopisk undersökning av hud som skärs bort.

  Jag tycker inte att du behöver några särskilda kontroller framöver men det är bra att känna till att alltid kontakta sjukvården om du har en färgad förändring som växer eller ett födelsemärke som ändrar färg, storlek eller form.

  Ett annat symptom kan vara att ett födelsemärke börjar klia eller blöda. Den mest aggressiva typen av elakartad hudcancer, malignt melanom, är i regel ofta platta och bruna eller svarta med ojämn pigmentering och form. De vanligaste förändringarna på vår hud som är vårtliknande och håriga märken är ofta inget tecken på cancer.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!