• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Går det att kombinera medicinerna?

  Min man har godartad prostataförstoring sedan flera år. Han tar sin behandling, Finasterid, går på sina kontroller och allt flyter på bra. Vid den senaste kontrollen hade hans PSA-värde stigit lite men läkaren tyckte inte att vi behövde göra något. Kan han ta både Finasterid och Sabamin samtidigt?

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Finasterid är ett vanligt läkemedel vid godartad prostataförstoring, det har funnits länge och det är väldokumenterat. Bra att det fungerar.

  Sabamin är ett växtbaserat läkemedel som innehåller sågpalmetto (Serenoa repens). Det används vid lättare urineringsbesvär orsakade av godartad prostataförstoring, till exempel nattliga urinträngningar. Enligt Läkemedelsverkets bedömning är den vetenskapliga dokumentationen något osäker, men troligen har sågpalmetto en positiv effekt och är godkänt för att behandla symtom vid godartad prostataförstoring.

  Det finns inga stora vetenskapliga studier som har undersökt kombinationen av Finasterid och sågpalmetto, men vad jag kan läsa mig till bör det gå bra att kombinera dessa.

  Observera att Sabamin kan förstärka effekten av blodförtunnande läkemedel, till exempel Waran. Det är därför viktigt att du talar om för din läkare att du använder Sabamin.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!