• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur ska jag betala begravningen?

  Min mor bor på ett sjukhem och avgifterna äter i princip upp de små inkomster hon har. Hon har med andra ord inget sparande och efter vad jag har kunnat förstå heller ingen begravningshjälp som faller ut den dag hon dör. Min undran är, eftersom jag själv lever i sjukpensionärens magra tillvaro, om jag den dagen av egna medel måste betala begravningen eller om man kan få hjälp med den kostnaden?

  Jurist Peter Samuelsson svarar:

  Skulle din mors tillgångar inte täcka en så kallad värdig begravning är det inte din skyldighet att själv gå in med dina egna pengar för att få en sådan till stånd. Den dag det blir aktuellt att besöka en begravningsbyrå är det därför viktigt att du då berättar för den som hjälper dig att det saknas medel kanske till begravningen.

  Byråns kundmottagare kan då hjälpa dig att söka ett bistånd i din mors kommun, som ska vara beräknat till att vara tillräckligt för en värdig begravning. Hur stort bistånd socialtjänsten i de olika kommunerna bifaller varierar dock, men det är dock något begravningsbyrån du kommer anlita säkert känner till.

  Det kan också vara bra att veta att det är viktigt att inga skulder i dödsboet betalas förrän socialtjänsten har gjort sin bedömning, då boets medel i första hand skall gå till begravningskostnaderna.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!