• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur får jag bäst som jag vill?

  Jag är änka och äger en fastighet och skulle vilja ha hjälp med hur jag ska göra med den. Jag har sagt att när fastigheten säljs ska pengar sättas undan till gravskötsel för de två gravar jag står för och räknar med 50 000 kronor per grav så att ingen behöver ha bekymmer om skötsel.

  Om det blir jag eller arvingarna som säljer står skrivet i stjärnorna. Vad jag vet så är mina arvingar inga "hökar" och jag anser att det finns medel så det blir över ändå.

  Hoppas att det inte ska kosta för mycket oavsett på vilket sätt de löser det. Mina pengar är låsta i fastigheten.

  Jurist Peter Samuelsson svarar:

  Om du nu inte bara vill förlita dig på att dina arvingar kommer att följa dina muntliga anvisningar om att avsätta medel för gravskötsel innan de fördelar kvarlåtenskapen, bör du upprätta ett testamente.

  I detta kan du ge tvingande direktiv om att en viss summa ska avsättas per grav eller att det ska avsättas ett belopp täckande ett visst antal års skötsel, så kallat gravvårdslegat.

  Vill du sedan även förvissa dig om att detta också verkligen i praktiken kommer bli verkställt, föreslår jag att du i ditt testamente även förordnar en person eller företag som du har förtroende för, såsom testamentsexekutor. De blir därigenom ansvariga för att dina villkor i testamentet kommer uppfyllas.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!