• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad kan man göra mot förkylningar?

  De flesta jag pratar med säger att förkylningar kan man inte göra något åt, det är bara att ta sig igenom det. Men med småbarn som går på dagis är vintern ett enda långt förkylningsträsk. Det måste väl ändå finnas något jag kan göra?

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Visst finns det något du kan göra. När ni är förkylda är det bra att vila, dricka mycket vatten, ta paracetamol om ni har feber, snyta ut snoret och tvätta händerna för att minska smittspridning. Receptfria näsdroppar kan underlätta.

  Din egen dagsform får avgöra om du ska gå till jobbet eller inte. Barnen ska däremot stanna hemma från dagis och skola om de är hängiga och febriga, plus en feberfri dag.

  Om du vill testa något annat så har röd solhatt visat positiv effekt vid förkylning. Det är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som är godkänt av Läkemedelsverket för att förebygga och lindra symtom vid förkylning.

  Röd solhatt (Echinacea purpurea) finns i flera olika produkter i hälsokosten och på apoteken, bland annat Kan Jang, Echinagard, Echinaforce, Echinatex och Esberitox.

  Antibiotika hjälper inte om det är en virusförkylning, och det är de flesta förkylningar. Sök läkare om du inte blir bättre inom en vecka eller feberfri inom fyra dagar.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!