• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Är MSM så bra som det sägs?

  En väninna till mig, som normalt är ganska skeptisk till kosttillskott och naturmedel, började använda något som heter MSM, efter tips från en kollega. Nu är väninnan helt såld och tycker att jag ska börja. Hon menar att det gjort henne piggare, att håret växer bättre och att hennes onda knä inte värker lika mycket. Var är det här MSM för något?

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  MSM är ett kosttillskott som innehåller metylsulfonylmetan. Det beskrivs som organiskt svavel, som kroppen påstås behöva för en mängd olika saker. Bland annat påstås MSM ha antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper och sägs vara bra vid artros.

  Problemet är att det inte finns några stora vetenskapliga studier av bra kvalitet som visar att det stämmer. Därför är det också svårt att säga att MSM verkligen fungerar. I de små studier som trots allt har gjorts är MSM inte bättre än placebo, så kallade sockerpiller. I några av de små studierna har patienterna upplevt lite mindre smärta och förbättrad funktion i knät, men det är oklart om det är av klinisk betydelse.

  Jag kan inte rekommendera dig, eller någon annan, att använde MSM. Samtidigt går det inte att helt och hållet avfärda det. Vissa människor upplever att de blir bättre.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!