• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varför är jag sjuk hela tiden?

  I sju månaders tid har jag haft återkommande infektioner ungefär varannan vecka. Feber, extremt förkyld, halsont, matthet och trötthet. Jag har huvudvärk minst fyra gånger i veckan och har haft sedan flera år tillbaka. Runt två gånger i månaden får jag migränanfall.

  Jag har väldigt ofta ont i magen, har problem med magkatarr. Även varierade avföringskonsistens. Jag får näsblod minst en gång om dagen samt har börjat få utslag på benen som ser ut som små, små sår och de kom väldigt plötsligt. Jag har gått till läkare ofta och varje gång skickar de hem mig med en penicillinkur på tio dagar, bland annat för bihåleinflammation. Efter det är jag frisk i en eller två veckor och sedan återkommer infektioner. Jag är stensäker på att det är något som inte stämmer med mig, men läkarna hittar inget fel. Jag började fundera på om jag kan ha fått allergi mot något? Eller vad ska jag göra? Jag är 20 år gammal och orkar inte med att bli sängliggande så här ofta.

  Doktor Lennart Skoog svarar:

  Det låter oroande för mig att du fått så många penicillinkurer. För att skriva ut antibiotika måste man som läkare vara mycket säker på att det faktiskt rör sig om en infektion orsakad av bakterier. För att kunna vara säker på detta krävs att man odlar bakterier från din näsa och ditt svalg eller påvisar dessa med snabbtester. Med tanke på att infektionerna misstänks komma från bihålorna kan en röntgen undersökning vara viktig.

  Om det är virusinfektioner som du drabbas av hjälper inte penicillin överhuvudtaget, utan det orsakar istället stor skada då de bakterier vi har i munhåla och svalg som faktiskt skyddar oss från infektioner också försvinner. Då blir en del av vårt naturliga immunförsvar allvarligt skadat och det kan vara en anledning till att du drabbas av återkommande infektioner. Dessutom riskerar sjukdomsbakterier att bli motståndskraftiga mot nya antibiotikakurer.

  Jag tycker du ska be din vårdcentral om en remiss till en öron- näsa- halsläkare som kommer att göra en noggrann undersökning av din näsa, dina bihålor och ditt svalg för att se om det finns någon orsak går att finna där varför du så lätt blir infekterad. Exempel på orsaker är kronisk nästäppa på grund av allergi, näspolyper, problem med halsmandlar med mera.

  Några enkla blodprover på din vårdcentral kan också utesluta att du har något fel på ditt immunförsvar.

  Tänkt på att en förkylning smittar lätt, särskilt under sjukdomens första dagar. Därför är det bra att på olika sätt försöka förhindra att smitta sprids och att själv bli smittad av de som är förkylda, till exempel genom att tvätta händerna ofta och undvika att vara för nära andra. Använd gärna handsprit efter att ha varit i stora folksamlingar. Genom att dricka mycket och fukta mun slemhinnorna får virus och bakterier inte så lätt fäste.

  I början när man känner att en infektion är på gång är det viktigt att ta det lugnt och sova ordentligt eftersom det är då immunförsvaret får möjlighet att jobba för högtryck. Då brukar infektionen gå över mycket snabbare.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!