• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Får stiftelsen behålla allt själv?

  Min mors halvbror, som var barnlös, avled för några år sedan och eftersom han var förmögen lämnade han allt till en stiftelse i sitt namn. Stiftelsen verkar dock vilja behålla allt för sig själv och delar inte ut några pengar till det han ville. Har min mor någon arvsrätt efter honom eller inte?

  Jurist Peter Samuelsson svarar:

  När det gäller din sista fråga, det vill säga den om din mor har någon arvsrätt efter sin halvbror, är svaret att hon hade haft det om nu inte din morbror hade upprättat sitt testamente. Men i och med hennes godkännande av detta förlorade hon sin arvsrätt.

  När det sedan gäller att den i din morbrors namn upprättade stiftelsen inte delar ut medel i enlighet med hans önskemål låter lite märkligt och tyvärr inget jag kan ge dig en förklaring till. När det gäller stiftelser är det Länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet och har att ingripa om förvaltningen inte sker i enlighet med stiftelseförordnandet eller reglerna i stiftelselagen.

  Så har du synpunkter på stiftelsens förvaltning föreslår jag att du skriftligen vänder dig till Länsstyrelsen i dess egenskap av tillsynsmyndighet.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!