• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan min oroliga mage vara cancer?

  Jag är en 73-årig kvinna som fått ovanligt mycket "trafik" och ständigt kurr i magen. Det har pågått en månad. Prover helt normala. Ska till datortomografi.

  Har inga andra besvär, bara mycket gaser och trötthet. Min mor och syster har avlidit på grund av magcancer. Visar datortomografin om det kan vara cancer? Grubblar ständigt på detta. Har provat att utesluta mjölkprodukter, men det blir inte någon skillnad.

  Doktor Lennart Skoog svarar:

  Datortomografi, eller skiktröntgen som det också heter, är en metod som ger en detaljerad överblick av de inre organen i buken. Om man dessutom gör denna röntgen med både kontrastmedel som sprutas i blodet samt konstrast som man sväljer så är det en mycket bra metod för att avslöja eventuella tumörer eller cancer.

  Så om denna visar att allt är normalt rör det sig inte om någon tumör som växer ut från tarmen och kan påverka andra delar av magen. En datortomografi kan dock inte påvisa mycket små förändringar inne i magsäck eller tarmslemhinna.

  Om det finns misstanke på det brukar man gå vidare med att göra magsäcksundersökning med gastroskopi via munnen samt tjocktarmsundersökning med koloskopi via ändtarmen. Då för man in en slang med en kamera och kan då samtidigt också ta vävnadsprover om det behövs.

  Hoppas denna information ger svar på din fråga.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!