• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Innehåller gurkmeja växtöstrogener?

  Jag är opererad för bröstcancer och äter Anastrozol. Har tidigare tagit gurkmeja och ingefära för artros. Kan jag fortsätta eller innehåller gurkmeja och ingefära växtöstrogener?

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Anastrozol är ett läkemedel som tillhör gruppen aromatashämmare. Det används för att behandla bröstcancer hos kvinnor som har passerat klimakteriet, och verkar genom att minska mängden av ett hormon som kallas östrogen.

  Det finns olika former av bröstcancer. Eftersom du får anastrozol har du haft en hormonkänslig tumör. Därför är det rätt strategi att minska mängden östrogen i kroppen.

  Vad jag kan hitta innehåller varken gurkmeja eller ingefära växtöstrogener, eller fytoöstrogener som de också kallas. Därmed borde du kunna fortsätta att använda gurkmeja och ingefära för din artros.

  Däremot finns det inga bra medicinska studier som visar att gurkmeja och ingefära har någon effekt vid artros. Det finns faktiskt inget läkemedel eller behandling alls som har visat någon effekt vid artros.

  Det bästa du kan göra för din artros är fysisk aktivitet efter förmåga, såsom långa promenader, simning och cykling. Har du ont rekommenderar jag paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil, för att lindra smärtan.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!