• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad beror smärtan i bröstet på?

  För en tid sedan började jag känna smärta i bröstet. Det är som tryck. Det verkar som att det är värst när jag har ätit och när maten ska passera. Det är även tryck i början när jag sväljer maten. Jag tycker att det gör ont när jag böjer mig ner.
  Har tidigare varit hos en specialist för jag kände något som tryckte i halsen. Den känslan är kvar. Har varit för detta till röntgen, men det visade inget. Har haft struma ganska länge och äter Levaxin. Proverna är bra. Har pratat med min läkare om smärtan i bröstet, men fick ingen hjälp. Senast hade jag tid till min läkare i september. Tycker att det blivit sämre sedan dess.
  Mina övriga mediciner, som är för högt blodtryck, är Losartan 50 mg, Bisoprolol 2,5 mg, Amlodipin 2,5 mg. Blodtryck 137/88. Kolesterol: Atorvastatin 10 mg.
  Doktor Lennart Skoog svarar:

  Om jag förstår din beskrivning av besvären rätt så gör det ont när du sväljer. Det är viktigt att undersöka med gastroskopi, det vill säga att man tittar ner och filmar hur matstrupen ser ut. Det kan vara fråga om en matstrups-inflammation och i så fall behöver du behandling med magsyrasänkande medicin, vilket jag inte ser att du använder för närvarande. Andra orsaker till svårigheter och smärta vid sväljning är olika former av neurologiska sjukdomar till exempel efter stroke eller vid Parkinsons sjukdom då nervfunktionen till muskler som styr matstrupens rörlighet drabbas. Det är också viktigt att utesluta en tumör i matstrupen eftersom tidig behandling är avgörande för att bli frisk.
  Jag ser att du tar medicinen Levaxin mot brist på ämnesomsättningshormon. En struma, det vill säga förstoring av sköldkörteln, kan ibland förekomma innanför bröstbenet och trycka på matstrupe eller luftstrupe och kan också ge sväljningsbesvär.
  Ta gärna med detta svar från mig till din läkare så att det i första hand ordnas med en gastroskopiundersökning för att försöka få klarhet i orsaken till dina besvär och ta ställning till vilken hjälp som rekommenderas.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!