Mitt luktsinne har blivit sämre!

Jag har märkt att luktsinnet blivit sämre. Känner inte dofter som förr. Har alltid varit intresserad av matlagning och att pröva viner men känner inte...

Jag har märkt att luktsinnet blivit sämre. Känner inte dofter som förr. Har alltid varit intresserad av matlagning och att pröva viner men känner inte någon riktigt glädje för det längre. Jag har nämnt det för min läkare då jag kontrollerat blodtrycket och blodsockret men det har inte blivit mer än så. Känner mig orolig att jag helt ska tappa luktsinnet eller att det är tecken på någon allvarlig sjukdom. Finns det något man kan göra för att stärka luktsinnet?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Jag tycker du ska be din läkare om en remiss till öron-, näs- och halsspecialist som bättre kan avgöra om det finns något som kan hjälpa dig att bättre känna lukter. Enklare åkommor som kan ge försämrad luktförmåga är kronisk nästäppa, sned nässkiljevägg, polyper eller torra slemhinnor.

Rent allmänt är det tyvärr så att luktsinnet försämras när man bli äldre. Redan från 40 års ålder börjar detta hända i kroppen, men hos de flesta så märks det inte så tydligt förrän efter 60 års ålder. Det har sin förklaring i att vi föds med cirka 25 miljoner luktceller i näsan, med vid 80 års ålder finns bara 3 miljoner celler kvar. Eftersom luktsinnet även har stor betydelse för att vi ska kunna uppleva variationer av smak annat än enbart salt, surt, sött och bitter så bli ofta smakupplevelsen försämrad som du beskriver.

Delvis kan man kompensera genom att krydda på maten ordentligt eller smaka/lukta länge på en sak. Viss träningseffekt kan också uppnås om man regelbundet medvetet använder sitt luktsinne, eftersom hjärnan då prioriterar signaler från luktsinnet. Kanske kan du träna på detta. När du ska koka kaffe, försök då lukta en bra stund på doften som kommer när du öppnar kaffepaketet. Blommor med stark doft, citrusfrukter och kryddor brukar också dofta gott, åtminstone i början innan luktsinnet vant sig.

Det finns även andra sjukdomar än bara sådant som drabbar själva näsan som är vanligare hos äldre och som också försämrar luktsinnet, till exempel demens eller Parkinsons sjukdom, och då är det viktigt att stimulera lukt- och smaksinnet så mycket som möjligt för att inte riskera att det ska leda till att man äter för lite och därmed får undernäring.

Scroll to Top