• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan jag ta Arctic root mot vintertrötthet?

  Jag känner mig lite trött på vintern. Går det bra att jag tar Arctic root några gånger i veckan när jag samtidigt tar blodtrycksmedicinen Amlodipin?

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Ja, det går bra att göra det. Arctic root är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som är godkänt av Läkemedelsverket för användning vid stressrelaterad nedsatt prestationsförmåga med symptom som trötthet, svaghetskänsla, irritabilitet och lindrig oro. Det är en så kallad adaptogen, som anses öka välbefinnande och ork genom att stärka kroppen mentalt och/eller fysiskt när den utsätts för stress.

  Det finns inte några vetenskapliga studier på Arctic root, som också kallas Rosenrot, i kombination med andra läkemedel. Dess användning grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning. Därmed går det inte med vetenskaplig säkerhet att säga att det är helt ofarligt.

  Amlodipin godkändes första gången 1991 och är ett vanligt, säkert och effektivt läkemedel för att behandla högt blodtryck.

  Trots att det med stor sannolikhet går bra att kombinera dessa preparat är det ändå bra att du berättar för din läkare att du tar Arctic root. Det är också bra att du känner efter och är observant på eventuella förändringar i kroppen.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!