• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur ska jag orka och hinna med allt julstök?

  Julen närmar sig och det finns ju mycket som ska vara mysigt med den perioden men jag känner faktiskt mest stress. Jag tycker att det vartenda år är en sådan hets kring hur man ska hinna få till allt till jul, så att man får en stämningsfull och fin jul som uppfyller allas förväntningar.

  Jag har ett jobb som oftast blir väldigt stressigt inför ledigheter så jag behöver nästan alltid jobba över en hel del. Det gör ju att tiden till förberedelser blir betydligt mindre än jag kanske helst skulle önska. Dessutom är jag påverkad av den mörka årstiden vilket gör att jag blir så trött och allra helst bara vill åka hem och sova. Men för barnens skull vill jag ju att julen ska vara så där härlig och stämningsfull och hembakad och fin som man önskar att ens barn ska minnas för resten av sina liv. Och då måste man ju hinna baka och laga och pynta och allt det där.

  Jag tycker det börjar redan till första advent och sedan är det en enda upploppssträcka framtill annandagen och jag fattar varken hur jag ska hinna eller orka. På det ska man dessutom hinna köpa en massa genomtänkta julklappar och i vår familj ska det ges till både vuxna och barn och till en massa släktingar som man knappt träffar och känner. Att delegera det hela till någon annan är också svårt för samtidigt som jag tycker det är jobbigt så har jag som sagt en del prestationskrav på hur det hela ska bli och låter jag någon annan ta över blir jag ändå bara orolig för att det inte blir som jag tänkt…

  Hade jag varit själv hade jag bokat en resa till solen och ett land där de inte firar jul och sluppit det hela.

  Psykolog Liv Svirsky svarar:

  Jag tror att din upplevelse av julen, som en högtid du gärna vill göra fin och minnesvärd men som samtidigt ger upphov till mycket stress, är vanlig. Vi lever ju i en kultur där julen börjar förberedas i butiker och affärer redan långt innan första advent och där vi alla förväntas ta del av den stora, lite magiska högtiden.

  Jag tror att det bästa rådet till dig är att du faktiskt tar dina egna känslor och tankar på allvar och att du försöker göra en kompromiss i första hand med dig själv. Försök att låta båda dina önskningar få vara med men låt dem samsas lite bättre. Du vill göra julen minnesvärd och stämningsfull men du har inte riktigt den tiden så hur kan du, utifrån den tid du faktiskt har, göra julen lagom stämningsfull? Kan du avstå att fixa vissa saker, be om hjälp med vissa uppgifter, överlåta vissa förberedelser på någon annan och bara ha kvar ett fåtal av de saker som du anser är allra viktigast.

  Du kan också låta dina barn vara med i den här kompromissen. Låt dem säga vilken eller vilka saker de tycker är allra viktigast med julen och koncentrera er på dem. Kanske är de tillräckligt stora för att också hjälpa till och ta ansvar för en eller ett par saker var?

  Vad gäller alla presenter kanske du skulle kunna föreslå en ändring i hur ni brukar göra? Jag skulle kunna tänka mig att du inte är den enda i familjen som upplever det stressigt att hinna köpa klappar till alla så kanske får du gehör för ditt önskemål. I många familjer väljer man att lösa det hela på andra sätt, till exempel genom att man beslutar om en summa som man donerar till ett välgörande ändamål som man kommer överens om på förhand, att varje vuxen köper present endast till en av de andra vuxna, att var och en köper en anonym present som man sedan "lottar" ut bland de vuxna eller att man spelar någon slags julklappsspel där man spelar tärning och ser vem som vinner presenter. På det sättet tar köpandet av presenter betydligt mindre tid och mängden pengar man lägger ut blir begränsad.

  Avslutningsvis vill jag kommentera de prestationskrav du nämner och att det är svårt för dig att delegera då det gör dig orolig. Den oron kan du träna bort genom att faktiskt utsätta dig för den. Det kommer att kännas svårt i början, men i takt med att du törs delegera och ser hur resultatet blir kommer du med stor sannolikhet märka att oron minskar.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!