• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag är orolig över smärtan i halsen!

  Jag har ätit Levaxin för sköldkörteln i cirka 15 år. Men sedan ett år tillbaka har jag fått ont i halsgropen, en smärta som sträcker sig ner i bröstet. Första gången jag fick ont blev jag alldeles svettig och var borta i ett par minuter, men fick ett glas vatten och värken gick över. Sedan har jag haft det flera gånger, mest på natten, men då har jag druckit vatten och det har gått över.

   Jag har frågat doktorn på vårdcentralen som sa att om det går över med vatten kan det inte vara så farligt, men jag är orolig ändå. Jag är snart 80 år, kan jag vara uttorkad?

  Doktor Lennart Skoog svarar:

  Dina besvär beror inte på vätskebrist, även om det generellt sett är viktigt att dricka ett par liter vätska om dagen. Vi vet av erfarenhet att många äldre dricker för lite, särskilt då det är varmt klimat.

   Jag misstänker att dina besvär i första hand beror på så kallad matstrupskramp (esofagus spasm) eftersom det framförallt uppkommer på natten och att det går över med vatten. Matstrupskramp kan dock vara besvärlig och svårt att skilja från kärlkramp, det vill säga blodbrist i hjärtmuskeln på grund av att hjärtats kranskärl inte ger hjärtat tillräckligt med blod.

   Medan matstrupskramp är ett ofarligt, men obehagligt tillstånd som brukar vara enkelt att behandla, tycker jag absolut att din läkare på vårdcentralen ska undersöka ditt hjärta så att det inte rör sig om kärlkramp. Man brukar ta ett EKG och eventuellt även få remiss för att göra ett arbets-EKG då man får cykla på en motionscykel och mäta EKG under tiden hjärtat belastas. Det finns också några andra alternativ till denna undersökningsmetod om du inte skulle klara av att cykla under testet. Numera brukar man också göra ett ultraljud på hjärtat för att se hur det arbetar.

   Om man har matstrupskramp brukar medicin som minskar mängden magsyra i matsäcken hjälpa. Du kan be din läkare skriva recept på Omeprazol 20 mg som du kan ta till kvällen under några veckor för att se om besväret försvinner. Det är också bra att ha en eller två extra kuddar under huvudet och inte heller äta eller dricka något ett par timmar före du går till sängs.

   Vänta inte med att beställa tid på din vårdcentral igen och ta gärna med mitt svar och visa din doktor.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!