Min man och jag äger ett hus. Nu vill vi att han löser ut mig så att han äger hela huset och jag får en summa pengar av honom. Vad behöver vi sedan göra för att hans hus och mina pengar ska vara enskild egendom och hur är det med reavinstskatten för mig? Jag har fått för mig att vi kan dra av den summan min man ska ge mig och han en dag i framtiden betalar hela vinstskatten. Räcker det med äktenskapsförord?
För att huset samt pengarna ska utgöra enskild egendom i ert äktenskap krävs att ni avtalar om detta i ett äktenskapsförord. När det sedan gäller frågan om du måste betala skatt på den eventuella vinst du gör när din make löser ut dig är detta helt avhängigt av på vilket sätt din fastighetsandel överförs på din make.
Överföringen kan ske på tre olika sätt: bodelning under bestående äktenskap, gåva eller en ren försäljning och i ert fall förstår jag att gåvoalternativet inte är aktuellt. Blir det fråga om en ren försäljning med vinst för dig utlöser detta naturligtvis en beskattning.
Om ni istället låter överföringen ske via en bodelning under bestående äktenskap utlöses inte någon beskattning av din eventuella vinst. Istället blir det som du skriver, att din make tar över även din skattemässiga situation och deklarerar för hela fastighetsinnehavet den dag han säljer fastigheten.
Av den anledningen är det också praxis, att man vid beräkningen av fastighetsvärdet vid bodelningen drar av, inte bara ett fiktivt mäklararvode, utan även den eventuellt latenta skatteskulden i huset.
I bodelningsalternativet slipper din make även att betala lagfartskostnaden. Det är dock viktigt att känna till, att vid både gåva och bodelning så kommer eventuella uppskov att återföras till beskattning. Det gäller alltså att “hålla tungan rätt i munnen” när man ändrar på ett ägandeförhållande i till exempel en fastighet mellan makar och därför god idé att ta hjälp av en jurist.