Vad kan man göra åt fläckvis håravfall

Jag har en liten släkting, 10 år gammal, som har något som kallas alopecia. Hon tappar hår fläckvis, även ögonfransar. Hennes mamma är orolig för...

Jag har en liten släkting, 10 år gammal, som har något som kallas alopecia. Hon tappar hår fläckvis, även ögonfransar. Hennes mamma är orolig för att håret inte kommer tillbaka. Jag vägrar tro att det inte finns något att göra men anser att det bör göras i tid. Kan vitaminer, särskilt B-vitaminer hjälpa? Har även sett reklam angående preparaten Hair volume och Panfo-3, vilka sägs vara bra för hårtillväxt. Hon äter ganska dåligt, kanske har hon näringsbrist.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Eftersom din 10-åriga släkting förutom håravfallet även äter dåligt är det viktigt att hon får komma till läkaren på vårdcentralen och att man undersöker och utesluter eventuella andra problem med hälsan, som i sin tur skulle kunna orsaka näringsbrist.

 

När det gäller alopeci, så är den vanligaste formen alopecia areata eller fläckvis håravfall. Det vanligaste är att man efter en tid får tillbaka allt hår där fläcken satt, men att man sedan tappar hår på ett annat ställe. En del patienter med alopecia areata förlorar allt sitt hår. Det är dock relativt ovanligt och man räknar med att tio procent av alla med fläckvis håravfall förlorar allt hår.

 

Forskning har visat att det kan vara kroppens immunförsvar som orsakar håravfallet genom att attackera hårsäckarna. Exakt varför detta händer vet man inte, men man vet att sjukdomen till viss del är ärftlig. Forskare har även lyckats visa att vissa typer av gener finns oftare hos personer med alopecia areata.

 

Man brukar säga att ungefär en procent av befolkningen, oavsett ålder, någon gång drabbas av alopecia areata. Prognosen är god hos barn och hos 90 procent återkommer faktiskt håret inom ett år. Jag tror inte att schampo, eller andra medel som du nämner, kan ha någon som helst effekt. Det är förmodligen bortkastade pengar.

 

Eftersom de flesta med alopeci har utmärkt hälsa betraktas denna åkomma som medicinskt godartad och harmlös, men psykiskt smärtsam eftersom håret är centralt för de flesta. Inte ens forskarna vet riktigt vad det handlar om och botemedel finns tyvärr ännu inte.

 

Vill man träffa andra i samma situation, vilket oftast brukar kännas bra, finns Alopeciförbundet som man hittar på internet. Men, som sagt, först och främst bör din lilla släkting kollas upp på vårdcentralen.

Scroll to Top