En bekant är gift med en man som har fått alzheimer och som bara blir sämre och sämre. De har enbart gemensamma barn och hans pension och förmögenhet är avsevärt högre än hennes. Deras bil har några år på nacken och kräver lite reparationer, men kostnaden för att åtgärda felen är mycket lägre än att behöva köpa en ny liknande bil. Nu säger hennes svärson att det är bäst att de köper en ny bil innan han “trillar av pinn”.
Jag förstår inte hans resonemang. Hur skulle hon tjäna på det? Om maken går bort får väl hon hälften av hans förmögenhet, resten fördelas på barnen och om bilen står på honom så inräknas väl den också i hans förmögenhet?
Om vi fortfarande hade kvar arvskatten i Sverige skulle man naturligtvis kunna spekulera i att en bil redan från första dagen tappar i värde att det därför ur beskattningssynpunkt kanske vore bättre att köpa en bil redan nu jämfört med att ha pengarna på ett bankkonto. Men då arvskatten är avskaffad måste hennes svärson ha något annat syfte som jag inte förstår.
När det sedan gäller din fråga om hur boet fördelas är huvudregeln, när det saknas testamente, att hustrun ärver allt efter sin man. Deras barn kommer alltså ärva dem bägge först den dag också den efterlevande av dem dör!