Min hustru och jag har ett gemensamt barn och äger vårt hus till hälften var. Själv har jag två barn sedan tidigare och undrar vem som ärver mig om jag dör före min hustru och vad jag kan göra för att styra om det så att min hustru inte behöver sälja huset?
Vid din död skulle det ske en bodelning samt ett arvskifte varigenom din hustru först och främst skulle få hälften av ert sammanlagda nettogiftorättsgods som sin giftorättsandel. Därefter skulle hon utav den andra hälften, det vill säga själva kvarlåtenskapen, via ert gemensamma barn ärva en tredjedel.
Resterande två tredjedelar skulle därefter tillskiftas dina två tidigare barn såsom deras farsarv.
Din hustru får alltså lösa ut de två särkullbarnen med två sjättedelar av er sammanlagda nettoförmögenhet och om detta skulle resultera i att hon tvingades sälja huset kan jag inte avgöra. Är det dock så skulle jag föreslå att du upprättar ett testamente till hennes skydd.
Du ska dock vara medveten om att dina särkullbarn har rätt att begära jämkning av detta testamente för sin laglott (laglotten motsvarar hälften av deras farsarv), men det kan ändå vara en väsentlig skillnad för din hustru att enbart tvingas betala ut hälften av dina särkullsbarn farsarv, när det gäller hennes förmåga att lösa ut dina tidigare barn från huset.