Om mamma går bort ärver pappa, som hon är gift med, hennes tillgångar. Det vet jag. Pappa har dock ett barn från ett tidigare äktenskap, som kommer att ärva min far den dag han dör.

 

Hur undviker vi att hans särkullbarn via arvet från pappa får ta del av pengarna som pappa i så fall ärvt efter mamma? Särkullbarnet får ju ärva sin mamma och det måste ju finnas ett sätt i lagen som förhindrar att särkullbarnet får del av min mammas pengar? Antagandet går förstås ut på att min mammas pengar finns kvar när pappa går bort och han inte har förbrukat dessa.

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Jo, lagen har löst detta problem genom sitt synsätt att den dag din far avlider kommer en viss andel av kvarlåtenskapen anses utgöra ett arv från din mor och resterande andel utgöra arvet efter din far. Det är enbart den andelen, som anses vara arvet efter din far, som ditt halvsyskon tar del i och när det gäller andelen från din mor ärver du ensam denna.

 

Hur stor andel av boet som kommer att anses vara ett farsarv och hur stor andel som anses utgöra ditt morsarv är idag omöjligt att säga med utgångspunkt från dina rader. Men vanligtvis är fördelningen mellan de två arvlåtarna hälften vardera på grund av giftorättsreglerna, som alltså leder till att hälften av dina föräldrars sammanlagda förmögenhet utgör din fars giftorättshälft och resterande ett arv från din mor. Eftersom hälften av det din far skulle sitta kvar med skulle utgöra ett arv från din mor, skulle följaktligen också hälften av det din far lämnar efter sig utgöra ett morsarv till dig.

 

Om en sådan fördelning skulle anses orättvis, exempelvis beroende på att din mor är förmögnare än vad din far är, så kan det vara värt för dem att fundera på upprättande av ett äktenskapsförord. Då kan de få fram en annan fördelning, som istället bygger på deras förmögenhetsförhållanden i äktenskapet.