• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur kan man behandla en Bakercysta?

  Jag undrar vad en Bakercysta är och vilken behandling som finns. Jag har haft ont i det vänstra knäet i ett par år men det har blivit sämre senaste månaderna. Fick en röntgen av knäet och sedan en magnetröntgen. Då såg man en Bakercysta. Jag har fått besked att det inte ska göras något men jag har mycket ont i mitt knä så fort jag går lite. Vad kan man göra för att det ska bli bra?

  Doktor Lennart Skoog svarar:

  I första hand är mitt råd till dig att diskutera med din läkare på vårdcentralen om att få en remiss till ortopedspecialist som är van att behandla bakercystor. En sådan specialist kan avgöra om en operation kan förbättra dina besvär.

   

  Bakercystan du har fått är en utbuktning från knäleden som fylls med ledvätska. Det är framförallt patienter med ledförslitning (artros), meniskskador eller andra typer av ledinflammation, till exempel reumatism, som riskerar att drabbas. Man tror att vätska, som man normalt har i knäleden för att minska belastningen och smörja leden, pumpas ut i bakercystan utan att sedan kunna sugas upp igen i tillräckligt hög hastighet. Vätskan kan bara transporteras åt ett håll, alltså in i bakercystan.

   

  Det vanligaste är faktiskt att man inte har några besvär alls eller att de är ganska lindriga. Därför måste man förstås också fundera på om det kan finnas några andra förändringar i ditt knä som kan orsaka smärtan. Risken med en bakercysta är att om den går sönder kan det bli en akut inflammation och vaden blir kraftigt svullen med rodnad och smärta som kan påminna om en blodpropp.

   

  För att veta att det är en bakercysta behövs en vanlig läkarundersökning, men man brukar även göra ett ultraljud och ibland magnetkameraundersökning.

   

  Man kan få tillfällig lindring av att tömma cystan och spruta in kortison och ibland kan den till och med försvinna med den behandlingen. Om man behandlar ledsjukdomen i knäleden som varit orsaken till att bakercystan uppkommit brukar den också försvinna av sig självt.

   

  Om den ändå inte går bort och ger besvär så kan det vara aktuellt att operera för att ta bort så mycket som möjligt av cystan och stänga igen hålet mellan leden och cystan. Man brukar sedan få ha gips ett par veckor. Prognosen är mycket god även om det finns en liten risk att cystan kan komma tillbaka.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!