Min man och jag har två gemensamma barn plus två barn vardera från tidigare förhållanden. Vi undrar därför vad som händer med den efterlevande ekonomiskt den dag någon av oss går bort? Vi äger en villa.
När den förste av er två avlider skiljer sig de gemensamma barnens arvsrätt från vad som gäller för särkullbarnen. Allt sedan 1988 har era gemensamma barn ingen omedelbar arvsrätt när den förste av er två dör. Istället är det den efterlevande av er som övertar deras arvsrätt i boet.
Era två barn har nämligen en uppskjuten arvsrätt, vilket innebär att de kommer ärva er båda två först den dag den efterlevande av er också går bort. Så i förhållandet till era gemensamma barn har 1988 års lagstiftning inneburit en hundraprocentig trygghet för den efterlevande av er två.
När det sedan gäller den avlidnes två särkullbarn har lagstiftaren inte funnit någon anledning till att skydda den efterlevande maken/makan på deras bekostnad och har därför i 1988 års lagstiftning bibehållit deras omgående arvsrätt. Om detta sedan kan innebära att den efterlevande av er måste sälja villan för att kunna lösa ut dem är något ni bör gå igenom tillsammans med en familjerättsjurist.