Min far avled för 25 år sedan. En bouppteckning genomfördes men dödsboet skiftades inte utan min mor fick sitta kvar i boet. Förutom lösöre till ringa värde finns i boet en bostadsrättslägenhet.

 

Min mor har nu via ett gåvobrev skänkt bostadsrätten till min bror utan att på något sätt kompensera mig. Kan min mor göra detta? Jag anser att jag borde ha rätt till min del som gäller arvet efter far.

Jurist Peter Samuelsson svarar:

För att kunna avgöra om din mor verkligen satt kvar i så kallat orubbat bo hade det krävts en genomgång av din fars bouppteckning. Men med tanke på att din far avled för 25 år sedan, det vill säga 1988, skulle jag förmoda att din mor enligt den då nya regeln ärvde allt och att ni barn ärver er far först den dag er mor avlider. Eftersom din bror har fått en gåva av din mor ska man vid fördelningen av kvarlåtenskapen ta hänsyn till denna enligt förskottsreglerna för att kompensera dig.

 

Men om det i gåvobrevet har angetts, eller på annat sätt framkommer, att gåvan inte ska utgöra ett förskott på arv, så kan reglerna om arvinges förstärkta laglottsskydd eventuellt tillämpas – om det kan påvisas att gåvan skedde med hänsyn till din mors kommande dödsfall. Denna jämkningsregel innebär att bostadsrättens marknadsvärde per skiftesdag fiktivt läggs in i din mors kvarlåtenskap varefter man räknar ut din laglott (halva ditt morsarv). Skulle det då i boet inte finnas tillräckligt att kompensera dig med, så ska din bror återbära gåvan eller så mycket så att du tillfullo får ut din laglott.