Jag är 18 år och har ADHD. Just nu går jag utan medicin på grund av kärlsjukdom. Det gör att jag får känslor som jag inte kan kontrollera i förhållande till om-givningen. Det är väldigt starka känslor. Jag vill inte att de ska vara så och får även ångest och panikångest. Hur ska jag hantera detta?

Psykolog Liv Svirsky svarar:

Det låter som att du just nu har många olika känslor som inte är helt lätta att hantera. ADHD är ju en problematik i sig men det låter som att du har en pågående behandlingskontakt, så förhoppningsvis får du hjälp på annat sätt nu då du är i en period när du inte kan äta dina mediciner.

 

Det som brukar vara bra att jobba med när man har ADHD är till exempel att hitta bra system och strategier för hur man organiserar sin vardag på ett så bra sätt som möjligt. Man kan också behöva träna på att hantera impulser av olika slag. Kanske behöver man lära sig det som brukar kallas ilskekontroll det vill säga att snabbt bli varse sina egna ilskereaktioner och sen träna på nya sätt att agera i situationer då man blir arg. Har man problem att kontrollera impulser av annat slag får man istället öva upp andra användbara färdigheter. Om du går i kognitiv beteendeterapi (KBT) inleds behandlingen alltid med en noggrann analys där man kartlägger både dina problem och styrkor och utifrån den analysen planerar man sedan ett behandlingsupplägg som passar dig.

 

En speciell gren av KBT som kallas DBT, dialektisk beteendeterapi, vänder sig till kvinnor med självskadande beteende. Behandlingen omfattar både individualterapi och gruppterapi där man får lära sig en rad olika färdigheter för att just hantera känslor och impulser, framförallt sådana som behövs i mellanmänskliga relationer. Kanske skulle det kunna vara en behandlingsform som kan passa dig? Hör i så fall med den psykiatriska öppenvårdsmottagningen där du går om de tror det kan vara något för dig och om de i så fall kan erbjuda den behandlingen.

 

Ångest är en vanlig känsla som vi kan känna i många olika sammanhang. Man kan till exempel känna ångest inför existentiella problem som har att göra med hur man ska leva sitt liv. Om man som du skriver har många känslor man vill men inte kan hantera, så kan det i sig leda till ångest. Även om ångest är en väldigt obehaglig känsla är den, liksom glädje, lust och ilska, en av alla de känslor som vi människor har. Men när ångesten blir ett problem, det vill säga när den börjar styra ens liv och får en att undvika saker man egentligen tycker om eller tycker är viktiga, då bör man söka behandling.

 

I vilken utsträckning det här gäller dig vet jag inte men du skriver att du även har panikångest. Med panikångest antar jag att du menar att du får plötsliga panikattacker som uppstår i olika situationer och som du upplever som skrämmande. Kanske så skrämmande att du börjat undvika vissa situationer där du vet eller befarar att panikattackerna kan dyka upp? Den sortens undvikande är väldigt vanligt och brukar kallas agorafobi.

 

Även panikångest går att behandla mycket framgångsrikt i KBT. Inledningsvis får man lära sig mer om vad ångest och panik är. Därefter jobbar man med det som kallas exponering. Det går ut på att man gradvis och under kontrollerade former tillsammans med sin psykoterapeut utsätter sig för det man är rädd för så att man lär sig att paniken inte är farlig.

 

Sammanfattningsvis tycker jag att du ska kontakta din psykiatriska öppenvårdsmottagning och be att få en behandling som både omfattar din ADHD och din ångestproblematik, i första hand KBT. Medicinsk behandling kan också vara ett alternativ även vid ångestproblem. Hur det är i ditt fall med tanke på din kärlsjukdom kan du diskutera med din behandlande läkare.

 

En bok som du skulle kunna läsa på egen hand och som just tar upp det här med känslor som är starka är Himmel, helvete och allt däremellan – om känslor, skriven av Anna Kåver. I boken finns även den del övningar som du kan testa på egen hand.