Min make gick bort för några månader sedan efter en lång tids sjukdom. Vi hade ett långt liv tillsammans. Innan vi gifte oss blev jag tvingad att skriva på ett äktenskapsförord, annars inget giftermål. Vi fick inga gemensamma barn.
Min make har under denna tid och fram till 2002 skött sina affärer strålande, han kunde ägna sig åt firman både natt och dag tack vare mig som skötte hem, barn, släkt, vänner och allt praktiskt och socialt.
Vid bouppteckningen kom det fram att han hade gjort ett tillägg i testamentet där hans barn fick alla hans bankmedel, värdepapper, obligationer, fyra dyra bilar, guld tavlor med mera. Får man ge bort sådant som vi tillsammans har köpt för att försköna vårt hem? Det enda jag ärver är hans del i huset.
Det finns absolut inget som hindrar en gift person att testamentera sin egendom till någon annan än till sin efterlevande make/maka. Har den efterlevande, som i ditt fall genom ett befintligt äktenskapsförord, inte heller något skydd i form av giftorättsanspråk i den avlidnes egendom, så kan maken faktiskt göra sin maka arvlös i den utsträckning han önskar.
Om det ändå kan finnas någon möjlighet att få äktenskapsförordet jämkat, det vill säga att man vid bodelningen delvis behandlar enskild egendom som giftorättsgods, går inte att besvara utifrån dina rader.