Min man och jag lämnade 1993 in en bodelning till tingsrätten där vi tillskiftade mig den fastighet som vi inköpte tillsammans 1990. Jag har hela tiden stått som ensam lagfaren ägare.

 

Men vad händer om jag dör först? Ärver min man mig trots bodelningshandlingen? Vi har inga barn men båda har syskon. Vi vill att han ska ärva allt.

 

Jag var i kontakt med skatteverket och ställde frågan: Om det är så att han inte ärver fastigheten efter mig, går det då att häva bodelningen? Men de kunde inte svara på den frågan. De bara registrerar, menade de.

Jurist Peter Samuelsson svarar:

När vi bodelar egendom i ett äktenskap syftar detta vanligtvis till att den förmögnare parten i äktenskapet vill föra över viss del av sin egendom till den andre. I ert fall var du dock redan före bodelningen ensam lagfaren ägare till fastigheten, så jag ser därför istället bodelningen som ett klarläggande av att din make inte därefter har någon dold samäganderätt i denna.

 

Men en bodelning under ert bestående äktenskap påverkar däremot inte alls arvsrätten er emellan, då ni i avsaknad av barn enligt lag ärver varandra till hundra procent oberoende av vem som äger vad.