Hur får jag extraslagen att försvinna?

För ett år sedan ungefär började detta som jag tror är extraslag. De kan uppkomma när som helst på dagen men ofta när jag promenerar,...

För ett år sedan ungefär började detta som jag tror är extraslag. De kan uppkomma när som helst på dagen men ofta när jag promenerar, ibland när jag hostar, går i trappor, böjer mig ned och ibland bara när jag tittar på tv och inte alls är orolig. Jag har tagit prover och EKG flera gånger. Allt är normalt. Dock ingen långtids-EKG.

 

Några gånger har jag haft attacker på kanske en halvtimme då det känns som något åker upp och ner i kroppen och att jag ska försvinna. Jag får värsta dödsångesten. Det är som blodtrycket åker berg- och dalbana eller att hjärtat slår extraslag gång på gång och inte kan sluta och jag blir oerhört stressad.

 

Jag är rädd att något är fel på mitt hjärta och det kommer att balla ur på förlossningen och jag kommer att dö.

 

Jag vet att det låter knäppt men jag tänker så och vågar inte prata med någon om det. Läkarna tycker nog bara att jag är hypokondrisk.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Ditt besvär delar du med många andra. Det är inte ovanligt att man blir orolig och till och med kan få panikångest eftersom man upplever extraslagen som obehagliga och det ökar stressnivån i kroppen och därmed tendensen att få extraslag.

 

När vi blir stressade blir vi mera uppmärksamma på dessa, helt ofarliga extraslag. Jag tycker att du i första hand ska be om en remiss till en psykolog som är kopplad till din vårdcentral för att få hjälp att hantera panikkänslorna. Då kommer med största sannolikhet både mängden extraslag och din jobbiga upplevelse av dessa att minska. Det är också viktigt att bearbeta rädslan inför en graviditet och förlossning.

 

Du har inte mätt långtids-EKG, då man under ett helt dygn noggrant skriver upp sådant man tror har med hjärtat att göra. Det kan vara särskilt värdefullt i ditt fall, eftersom besvären uppträder i vissa situationer. Med ett långtids-EKG kan du få exakt förklaring på vad som händer vid de stunder du känner obehaget, och bara det kan vara lugnande.

 

Våra hjärtslag regleras av elektriska impulser, som kommer från den så kallade sinusknutan. Det är en sinnrik del av hjärtat som förmår att styra hastigheten på hjärtslagen genom att, på ett kontrollerat sätt, skapa 50-150 slag per minut, allt beroende på hur mycket syre kroppen behöver och därmed hur mycket blod hjärtat måste pumpa.

 

Extraslag innebär att sinusknutan hoppar över ett slag och då går det extra lång tid tills en ny elektrisk impuls från sinusknutan kan ge ett nytt hjärtslag. Då hinner hjärtat fyllas på med en större mängd blod, som känns extra tydligt då det pumpas ut i kroppen. Det är detta man känner om man får ett extraslag, och det upplevs ofta som obehagligt.

 

Om man söker läkare för detta räcker det oftast att höra på patientens beskrivning av besväret, lyssna på hjärtat och att ta ett vanligt EKG för att utesluta att det skulle vara någon sjukdom som orsakar extraslagen.

 

Dessa orsakas alltså i de allra flesta fall inte av någon bakomliggande hjärtsjukdom och de allra flesta människor har ofarliga extraslag varje dygn, oftast utan att känna av det.

 

Dålig kondition, stor konsumtion av kaffe eller alkohol har en tendens att öka risken för extraslag. Även ångest och oro är vanlig orsak och oftast leder det till en ond cirkel där ångesten ökar då besvären uppträder.

 

Betydligt mindre vanliga orsaker är hjärtsjukdom, blodbrist, lågt blodsocker, rubbad saltbalans samt onormal ämnesomsättning. Om extraslagen förkommer ofta kan det dock finnas anledning att utesluta ovanstående tillstånd på ett enkelt sätt med blodprov och ultraljudsundersökning av hjärtat.

 

Vanligtvis behövs ingen behandling. I besvärliga fall, där upplevelsen av extraslag är svår, kan behandling med betablockerare prövas, som dämpar hjärtats hastighet. Det brukar fungera bra för de allra flesta men dosen måste prövas ut individuellt.

Scroll to Top