Vi är ett gift par som inte har några barn. Sitter man i orubbat bo ifall någon av oss går bort eller ska den avlidnes kvarlevande förälder ärva den del som egentligen skulle gått till ett barn? Om det är så, bör man då upprätta ett testamente? Och vem ärver i nästa led det inte finns någon föräldrar i livet?
Då ni två saknar barn ärver den efterlevande av er hela kvarlåtenskapen även om den avlidnes föräldrar är i livet.
Dessa kommer dock att kallas till bouppteckningen i egenskap efterarvingar, men ärver i detta skede inget utan ärver sitt barn först den dag också den efterlevande svärdottern/svärsonen avlider.
Detta innebär att föräldrarna ärver den andel av boet efter den efterlevande som anses utgöra ett arv efter deras barn. Resterande andel tillfaller den sist avlidnes släktarvingar.
Skulle någon förälder vara avliden träder hennes/hans övriga bröstarvingar, det vill säga den avlidnes syskon/syskonbarn in och ärver dennes del i boet. Däremot kan aldrig mor- och farföräldrar eller deras barn, det vill säga kusiner, aldrig vara efterarvingar. Man brukar säga att arvet faller i rakt nedstigande led från föräldrarna.