Min hustru och jag har varit hos en jurist som har hjälpt oss med vårt testamente. I detta står det att den efterlevande av oss ärver allt och att vid dennes död ska all vår kvarlåtenskap fördelas i lika delar mellan mina tre barn och hennes två syskonbarn. Om vi har förstått det hela rätt skapar vårt testamente inte full trygghet i det fallet att jag skulle avlida före min hustru då mina barn till skillnad mot hennes syskonbarn har möjlighet att trots testamentet kräva ut sin laglott. Men kan man verkligen inte ta bort den möjligheten för dem?
Visst kan man som förälder tycka att man själv ska få styra arvet efter sig till vem man vill utan att barnen ska kunna kräva ut sin laglott, det vill säga halva föräldraarvet. Men denna bröstarvinges rätt är inget lagstiftaren har funderingar på att avskaffa inom den närmsta framtiden och då är frågan vad du kan göra?
Det man kan tänka sig är att du redan nu under er livstid låter dina barn skriftligen godkänna testamentet utan krav på sina laglotter. Men då detta vid din död enbart är bindande för barnen i det fallet att du också vid godkännandet gett dem en skälig ersättning för att de avstod från sin laglottsrätt är kanske detta alternativ inte så lockande.
Därför kan det för många vara mer intressant att i sitt testamente föra in en “bestraffande” sanktion som går ut på att den som begär jämkning för sin laglott sedan vid den efterlevandes bortgång inte ska ärva något ytterligare, utan att kvarlåtenskapen istället ska fördelas mellan de övriga testamentstagarna.