Jag och min sambo ska flytta isär. Vi äger tillsammans ett hus och viss inredning. De mesta av möblerna är hans som han tog med sig från sitt förra boende och jag gjorde mig av med mitt. Hur fördelar vi? Han tycker att jag ska lämna honom utan något alls och att även huset som han eventuellt tar över ska bli hans utan att jag får något. Jag har betalat min del av lånen med mera under de sex åren vi har bott ihop.
Det är en sak att tycka något och en annan sak om detta har stöd i lagen. Om någon av er nu begär bodelning enligt sambolagen är det dess bodelningsregler som ska tillämpas vid fördelningen. Vilken egendom omfattas då av sambolagen? Jo, det handlar om permanentbostaden och sådant bohag/lösöre i denna som har införskaffats för gemensamt nyttjande, antingen med tanke på att ni skulle flytta samman eller under själva sammanboendet.
Detta innebär att de möbler som din sambo förde med sig in i boet och som hade inköpts utan tanke på en sammanflytt med dig ligger helt utanför bodelningsreglerna. Detta att du däremot gjorde dig av med det du tidigare ägde är inget som ger dig någon fordringsrätt i hans denna icke bodelningsbara egendom.
Bohag/lösöre, som kan bedömas såsom bodelningsbar kan du dock få hälften av, oberoende av om det är din sambo som har betalt detta med egna medel.
När det sedan gäller huset är detta att betrakta såsom bodelningsbar egendom då ni har inköpt denna gemensamt. Om din sambo nu vill ta över även din del i detta måste ni komma överens om till vilket värde detta ska ske.
Enligt rättspraxis ska ni först komma överens om ett marknadsvärde minskat med den latenta skatteskulden som kan finnas i bostaden eftersom din sambo vid ett övertagande via en bodelning också övertar den.
Därefter får ni dra av ett fiktivt mäklararvode samt de på fastigheten liggande lånen om han nu också tar över din del i dessa. Det värde som ni därefter kommer fram till delar ni med siffran två för att klarlägga hur mycket han ska lösa ut dig med.
En anledning till att din sambo inte anser sig behöva lösa ut dig rent ekonomiskt kan vara att han med tillämpning av denna räknemetod har fått fram ett nollvärde.