Min mans bror gick bort i höstas. Han och hans sambo hade upprättat ett testamente där sambon fick ärva allt.
Han hade inga egna barn. Nu har det kommit brev från bouppteckningsmannen om att syskonen/syskonbarnen ska godkänna eller inte godkänna testamentet.
Vår fråga är, varför ska man godkänna det då testamentet i sig ju är giltigt och vad vi kan förstå helt i sin ordning? Vad skulle hända om någon av släktingarna inte skulle godkänna det? Nu har ju ingen av dem gjort varken det ena eller det andra så då kom det ett rekommenderat brev som handlade om samma sak. Vad göra, ska brevet skickas tillbaka till bouppteckningsmannen undertecknat eller kan man bara låta det vara.
Hoppas du förstod våra frågor. Vi tycker bara att det är konstigt att man ska godkänna något som redan är okej.
När en avliden efterlämnar ett testamente är det inte tillräckligt att det ser ut att vara giltigt för att det ska vinna laga kraft, i detta fall gentemot syskon och syskonbarn. Därför krävs att dessa också måste godkänna testamentet för att det ska bli juridiskt giltigt gentemot dem.
Genom detta förfarande, att bouppteckningsmannen skickar hem en testamenteskopia för påskrift, har var och en som har invändningar möjlighet, att låta domstolen pröva om testamentet uppfyller de formkrav som lagen uppställer för giltighet eller inte.
Om någon av släktingarna inte bryr sig om att skicka tillbaka testamenteskopian underskriven och godkänd till bouppteckningsmannen, så tvingas denne att låta en stämningsman delge släktingen testamentet och sedan har han/hon sex månader på sig att klandra testamentet vid tingsrätten för att försöka få detta ogiltigförklarat.
Samma sak gäller om släktingen väljer att istället för att godkänna testamentet enbart erkänner sig skriftligen ha tagit del av detta. Bryr sig denne inte ens om att försöka väcka klander vid domstolen kommer testamentet att vinna laga kraft gentemot den släktingen sex månader från delgivningsdagen.
Så har din man nu inte några invändningar mot testamentets giltighet rekommenderar jag honom att skicka tillbaka sitt godkännande för att på så sätt inte orsaka en onödig fördröjning av ärendet för den efterlevande sambon. Det är nämligen så, att det är först den dag då sambon kan presentera en registrerad bouppteckning samt samtliga legala arvingars testamentesgodkännanden (eller bevis på att de som inte har godkänt inte heller har väckt klander inom de sex månaderna från delgivningen), som hon kan föra över den avlidnes tillgångar såsom bankmedel, värdepapper, fastighet med mera i sitt namn.