Min fru och jag är barnlösa. Vi har i ett gemensamt testamente skrivit att två systerdöttrar (en på vardera sidan) ska ärva oss efter att vi båda har gått bort. Vår fråga är om dessa flickor blir kallade till bouppteckningen när den förste av oss makar avlidit? Får den efterlevande av oss skriva nytt testamente för sin egen del i boet om så skulle bli önskvärt för denne?
Era i testamentet nämnda systerdöttrar är så kallade testamentariska efterarvingar och ska i den egenskapen också kallas till bouppteckningen redan efter den först avlidne av er två. Av erfarenhet vet jag att många efterlevande kan tycka att detta kan kännas inkräktande på sin integritet att vid bouppteckningen, inför de testamentariska efterarvingarna, behöva redovisa inte bara den avlidnes tillgångar och skulder utan även sina egna.
Men även om lagen nu kräver att de ska kallas är det inget som tvingar dem att också inställa sig till bouppteckningen. Ett sätt undvika deras närvaro kan annars vara att syskonbarnen antingen skriftligen erkänner sig vara kallade i god tid till förrättningen eller ger den efterlevande av er två skriftlig fullmakt att representera dem vid förrättningen.
När det sedan gäller er undran om den efterlevande av er kan skriva ett nytt testamente över sin egen del i boet är detta fullt möjligt. Däremot kan den efterlevande inte genom detta nya testamente styra över den andelen som anses komma från den först avlidne, såvida ni nu i testamentet har skrivit in att den efterlevande ska ha denna rätt.