Ett av mina barnbarn går nu igenom en jobbig skilsmässa där hans hustru försöker förhala det hela. Mitt barnbarn har på omvägar fått höra att anledningen därtill är att om jag, som närmar mig min 100-årsdag, skulle avlida innan skilsmässan är klar, så anser hans hustru att hon ska få hälften av hans arv efter mig. Släktledet mellan honom och mig är borta.
Kan jag i ett testamente förordna, att det mitt barnbarn ärver ska vara hans enskilda egendom och på det sättet säkra att hans blivande exfru inte får något?
Du har helt rätt i ditt antagande, att du i ett testamente kan uppställa villkor om att det ditt barnbarn ärver ska vara hans enskilda egendom. Därigenom skyddas barnbarnets arv från att hustrun ska kunna ställa anspråk i detta.
Men jag vill reservera mig mot att detta testamente verkligen kommer att gälla allt du lämnar efter dig. Nämligen, om du är änka och har ärvt din make är det mycket möjligt att detta testamente vid ditt frånfälle enbart styr den andel (vanligtvis en hälftenandel) av boet, som anses utgöra ett arv efter dig. Den andra andelen, som skulle anses komma från din make, skulle däremot inte omfattas av villkoret i ditt testamente.
Ett gott råd till ditt barnbarn är att han, om han inte redan har gjort det, lämnar in sin ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten snarast eftersom man vid bodelningen utgår från de tillgångar makarna ägde då hans talan om äktenskapsskillnaden väcktes, det vill säga den dag då ansökan kom in till tingsrätten.