Under den tid min make och jag var sambor avled hans far och vi löste då ut min “svägerska” ur huset och min make kom då att stå för tre fjärdedelar och jag för en fjärdedel. Huset både totalrenoverades samt byggdes till.
Från och med att vi flyttade in i huset delade vi lika på samtliga kostnader.
Efter tjugofem år sålde vi huset och vinsten delades så att jag fick en fjärdedel, för det var så det skulle vara enligt mäklaren. Under åren har jag dock funderat om detta verkligen var rätt med mäklarens uppdelning av vinsten, när man nu säger att man äger allt tillsammans när man är gifta?
Om man verkligen ska kunna säga att man i sitt äktenskap äger allt tillsammans krävs det att båda makarna var och en bidragit med egna medel vid inköpet av egendomen så att denna därigenom kan ses som samägd egendom. Men annars är principen för gifta den att var och en äger sin egendom och svarar med den för sina respektive skulder. Mäklarens uppdelning av vinsten mellan dig och din make är alltså helt i enlighet med lagen.
Detta att man i ett äktenskap anses ha giftorättsanspråk i varandras egendom är dock enbart ett latent anspråk, som väcks till liv först den dag man antingen skiljer sig, den andre avlider eller om man väljer att bodela egendomen under bestående äktenskap.