Vår dotter är ensamstående med en flicka på elva år. Hon har bara sporadisk kontakt med pappan. Vår dotter har ensam vårdnad.

 

Nu undrar vi, eftersom vår dotter är vårt enda barn, hur vi undviker att något ska tillfalla flickans far om vår dotter eller vårt barnbarn skulle avlida. Vi vet att pappan ärver hälften om vårt barnbarn avlider och vår dotter den andra hälften. Någon arvsrätt efter vår dotter kan han väl inte ha? De har aldrig varit gifta.

 

Hur ska vi som föräldrar och morföräldrar göra för att undvika att pappan till vårt barnbarn inte på något sätt kan komma i åtnjutande av vår kvarlåtenskap?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Nej, någon arvsrätt efter er dotter har inte hennes dotters far även om han i den situationen, att ert barnbarn har ärvt sin mor och sedan därefter själv avlider, indirekt ärver även er dotter via deras gemensamma dotter. Detta är en situation som kanske allt för få ensamstående föräldrar har tänkt igenom.

 

I ett testamente kan ni reglera dessa situationer och därigenom utestänga möjligheten för ert barnbarns far att ärva det som hon har ärvt från er. Däremot kan ni inte med ett testamente styra vad er dotter eller dotterdotter i övrigt lämnar efter sig. Dessutom bör ni kanske ge dotter och barnbarn möjlighet att ändra på er önskan via eget testamente för att inte binda dem till något de i framtida relationer kan uppleva som negativt. Svårigheten ligger dock i att bevaka att detta ert testamente inte bara dyker upp vid er dotters frånfälle utan även vid ert barnbarns bortgång.

 

Mitt förslag är att inte bara ni själva utan även kanske er dotter tillsammans tar hjälp av en familjerättsjurist för att diskutera fram en lämplig lösning.