Vi är ett gift par med var sitt barn från tidigare äktenskap, som undrar vad vårt inbördes testamente betyder?

 

“Undertecknade äkta makar förordnar härmed såsom vår yttersta vilja och testamente, att den av oss som överlever den andre skall med fri förfoganderätt erhålla all den först avlidnes kvarlåtenskap, dock med undantag av bröstarvinges laglott. Efter bådas bortgång skall all vår kvarlåtenskap tillfalla våra barn enligt lag.”

 

Om den ena av oss avlider, när måste laglotten betalas och hur stor är den?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Eftersom ni gör undantag för bröstarvinges laglott i ert testamente innebär detta enligt huvudregeln att den avlidnes barn ärver hälften av sitt föräldraarv. Den andra hälften av den avlidnes kvarlåtenskap tillfaller den efterlevande av er. Den efterlevande erhåller alltså först sin giftorättshälft av er sammanlagda nettoförmögenhet och ärver enligt testamentet därefter hälften av den avlidnes kvarlåtenskap, det vill säga sitter kvar med sammanlagt tre fjärdedelar av er sammanlagda nettoförmögenhet.

 

Utbetalningen av laglotten sker vanligtvis när bouppteckningen har registrerats och bodelning samt arvskifte har godkänts. Men det finns dock inget som tvingar ett särkullbarn att kräva ut sin laglott, utan detta kan även vänta till ett senare tillfälle.

 

Har barnet utfått sin laglott innan den efterlevande själv har avlidit, så kommer boet efter denne att fördelas så att den först avlidnes barn erhåller sitt resterande föräldraarv, vilket motsvarar en tredjedel av boet, och resterande två tredjedelar tillfaller sedan den sist avlidnes barn.