Min moster och morbror bor i en villa, vilken enbart min morbror äger. När de köpte villan betalade de båda kontantinsatsen men av någon anledning var det bara morbror som skrev på köpehandlingarna. Därför är han ensam ägare. Kanske var detta vanligt på 30-talet, att enbart mannen skrev på köpehandlingarna?

 

Min morbror har nu blivit dement och flyttat in på ett hem. Hans fru bor kvar i huset, men tycker att det börjar bli besvärligt att bo kvar, och vill därför sälja villan. Hur bär hon sig åt för att sälja huset när hon inte står som ägare?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Det var först 1921 som en gift kvinna blev myndig och under lång tid därefter skrev mannen slentrianmässigt ofta på köpehandlingar ensam. Makarna har säkerligen ansett sig äga villan tillsammans, i synnerhet som de också båda bidrog ekonomiskt vid köpet.

 

Eftersom din morbror står som ensam ägare till huset får detta dock till följd att det enbart är han som kan sälja huset, vilket kanske inte hade utgjort något problem om inte din morbror var dement. Av den anledningen måste en god man tillsättas, som kan ta hand om hans rättigheter och därigenom ombesörja fastighetsförsäljningen och sätta in pengarna på ett konto i enbart din morbrors namn. Eftersom din moster inte står som delägare till villan kan gode mannen dock inte föra över hälften av pengarna till henne.

 

Men ska din moster verkligen behöva skilja sig från sin man för att få del i de pengar som försäljningen ger?

 

Nej, men för att få del i dessa krävs att hon stämmer sin make och gör gällande att hon har en dold samäganderätt i fastigheten och kan visa att så också är fallet.