Jag var på ungdomsmottagningen idag på grund av ständiga urinvägsbesvär. Symtomen är som vid urinvägsinfektion, vilket jag fått ett antal gånger. Det svider nästan ständigt. Vi kom fram till att det troligen beror på östrogenbrist eftersom det blev något bättre när jag bytte p-piller från Yasminelle till Yasmin.

 

Jag har haft dessa problem till och från ända sedan början av tonåren och nu är jag 21 år. I början sved det inte mycket alls och inte ofta, sedan slog det till rejält för drygt ett och ett halvt år sedan. Jag fick första urinvägsinfektionen i samband med att jag skaffade pojkvän och började ha sex, periodvis väldigt ofta.

 

Jag har ätit en hel drös med olika sorters antibiotika under ett år utan någon effekt alls. Har provat tranbärsdryck. Har varit hos gynekolog som gjort cystoskopi och testat i stort sett alla könssjukdomar som skulle kunna ha något samband, plus några till. Det gäller även min pojkvän.

 

Det enda som visat minsta hjälp är när jag bytte p-piller och fick mer hormoner. Symtomen blev bättre, men försvann inte helt. Nyligen gjorde jag en månads uppehåll eftersom jag glömt boka tid för nya p-piller. Efter två veckor var urinvägarna en katastrof igen.

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Det låter som du har fått en uretrit, det vill säga en urinrörsinflammation. En inflammation är en reaktion som gör att vävnaderna bli svullna och ömmande. Ibland kan inflammationen utlösas av en infektion. Det kan vara en helt vanlig blåskatarr som uppstår på grund av bakterier i urinen men det kan också vara en klamydiainfektion.

 

Efter antibiotikabehandlingen kvarstår en irritation och svullnad av urinröret som ger precis samma symptom som man hade av infektionen. Det svider mest hela tiden och man känner sig kissnödig.

 

En annan vanlig orsak till urinrörsinflammation är täta långa samlag, speciellt om man som kvinna inte blir tillräckligt fuktig. Urinröret ligger precis intill slemhinnan i slidans framvägg, så penis kan skava på urinröret, vilket kan bli irriterat och inflammerat. Det låter som du haft ett “känsligt” urinrör redan som tonåring men att du sedan efter en urinvägsinfektion och en period med täta samlag fått mer kroniska besvär.

 

I ditt fall handlar problemen säkert inte om östrogenbrist. Oberoende av vilken typ av kombinerade p-piller du använder dig av så innehåller de östrogen i en sådan mängd att du får ungefär samma nivå av östrogen i kroppen som andra unga kvinnor. Jag kan inte finna någon förklaring till varför Yasmin fungerar bättre än Yasminelle.

 

Det är bra att du gjort en utredning hos din gynekolog, uteslutit alla könssjukdomar och fått gjort en cystoskopi där man tittar in i blåsan och utesluter andra sjukdomar i urinblåsan och urinröret.

 

Tyvärr är ofta urinrörsinflammation ett långdraget och svårbehandlat tillstånd. Det hjälper så klart inte med antibiotika såvida man inte skulle råka drabbas av en ny infektion med bakterier. Det du och din pojkvän själva kan göra är att tänka på att låta urinröret vila i samband med sex. Försök ha mer smeksex och undvik penetration.

 

Du skulle också kunna vända dig till din gynekolog igen och fråga om man erbjuder någon annan typ av behandling vid uretrit. På en del ställen prövar man att spruta upp kortison och lokalbedövningsmedel i urinröret varje vecka under en period. Metoden är lite kontroversiell då en del hävdar att det inte finns vetenskapligt bevis för att det fungerar men icke desto mindre finns det en del kvinnor som tycker sig ha god effekt.

 

Man kan också pröva vanliga smärtstillande eller inflammationsdämpande tabletter. Ibland kan mediciner man annars använder för urinträngningar lindra besvären vid uretrit. En sjukgymnast eller uroterapeut som är van vid att jobba med urinvägsbesvär kan ibland komma med goda råd och hjälpa till med behandlingar som blåsträning och träning av bäckenbottenmuskulaturen. Akupunktur hjälper en del.

 

Uretrit är ett mycket besvärligt men inte alls farligt sjukdomstillstånd. Även om det inte finns en snabb och enkel väg till att bli frisk finns det en mängd olika behandlingsstrategier att pröva. Uretrit brukar förr eller senare bli bättre och läka ut men som sagt – tyvärr kan det ta lång tid!