Jag är 24 år och har hunnit ta cellprov en gång. Den gången visade det sig att jag hade cellförändringar. Det åtgärdades med någon typ av skrapning under lokal bedövning. Nu efter 6-månaderskontrollen visade det sig att jag fortfarande har lätta cellförändringar.

 

Min första fråga är, vad beror det på? Fick man inte bort allt vid förra behandlingen eller har det kommit nya? Min andra fråga har med en cysta att göra. När jag var elva år upptäcktes under en bildtarmsoperation att jag hade en cysta på äggledaren som de också tog bort under ingreppet. Kan det ha något samband med att jag har cellförändringar nu?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Det finns inget som helst samband mellan en cysta på äggledaren och cellförändringar. Cellförändringarna man upptäcker vid en vanlig cellprovskontroll är begränsade till livmodertappen och berör inte livmodern, äggledarna eller äggstockarna.

 

Det är väldigt ovanligt med cystor på äggledarna. Mest sannolikt var det en cysta på äggstocken som togs bort i samband med din blindtarmsoperation. Om du inte är riktigt säker kan det vara bra att beställa journalkopior från det vårdtillfället när din operation gjordes. Ta med dig dessa nästa gång du går till din gynekolog så kan ni gå igenom dem tillsammans. Det har säkert ingen praktisk betydelse idag om cystan satt på äggledaren eller äggstocken men det kan ju kännas skönt att veta precis vad som hände då när du var elva år gammal.

 

Det är inte ovanligt att man har cellförändringar kvar på livmodertappen efter genomgången behandling. Du skriver att man gjorde någon form av skrapning. Sannolikt tog man i lokalbedövning bort en liten tunn skiva av livmodertappen, precis det området där cellförändringarna brukar sitta. Man avslutar ingreppet med att skrapa en liten bit upp i livmoderhalskanalen för att försäkra sig om att det inte finns förändringar högre upp.

 

Hos unga kvinnor som inte fått barn brukar man ta bort så lite vävnad som möjligt från livmodertappen för att inte påverka fertilitet och barnafödande. Detta har naturligtvis den baksidan att man ibland inte får med sig alla förändrade celler och man får göra om ingreppet efter 6-månaderskontrollen.

 

Handlar det bara om lätta förändringar kan man ibland också bestämma sig för att bara följa dem med täta undersökningar istället för att ta bort mer vävnad från livmodertappen. Det är väldigt svårt att veta om det är så att man inte tagit bort allt vid första behandlingen eller om du faktiskt har bildat nya cellförändringar.

 

De flesta cellförändringar beror på en virusinfektion i livmodertappen med så kallade HPV-virus. Oftast försvinner inte cellförändringarna förrän man har läkt ut sin infektion. Har du en kvarvarande HPV-infektion kan det vara så att du bildat nya cellförändringar.

 

Glöm inte heller att lätta cellförändringar är ett väldigt vanligt och mycket lindrigt tillstånd. Så länge du går på de rekommenderade uppföljningarna innebär det heller ingen fara för dig. 99 procent av alla lätta cellförändringar skulle även utan behandling läka ut av sig själv. För den resterande lilla delen som har en potential att utvecklas till cancer skulle det om man inte behandlade dem ta upp mot 10–20 år innan en cancer utvecklades. Så man har gott om tid på sig att kontrollera och behandla lätta cellförändringar.

 

Men det är väldigt viktigt att gå på rekommenderade undersökningar så att man snabbt kan behandla om förändringarna skulle bli av mer allvarlig karaktär. Har man måttliga eller svåra cellförändringar brukar man alltid behandla tills man blivit helt av med förändringarna eftersom man vet att här har man en större risk för att de ska utvecklas till cancer.