Tack för svaret i HJ 18/2012, men jag har en följdfråga. Jag undrar vad som hade hänt om kirurgen bara hade tagit tumören som man såg vid mammografin? Vad hade kunnat hända med de andra tumörerna som jag hade i bröstet? Läkarna såg ju inte alla förrän de undersökte det borttagna bröstet. Men att ta bort hela bröstet var mitt beslut och inte läkarnas.
Din fråga är svår att ge ett helt säkert svar på, så det måste grunda sig på statistik. Idag finns en rad olika tilläggsmetoder förutom kirurgi att behandla bröstcancer med, där tonvikten ligger på individanpassad behandling. För att kunna avgöra vad som är mest rätt har man följt upp statistik på ett stort antal kvinnor med bröstcancer.
I de fall där man på röntgen faktiskt kan se en tumör och beslutar att ta bort delar av bröstet och inte hela bröstet, ger man så kallad adjuvant “tilläggsbehandling” med cellgifter. Syftet är att slå ut de cancerceller som kan finnas kvar i kroppen efter operationen. På så sätt kan risken för återfall minskas betydligt.
Genom att ha följt kvinnor under mycket lång tid vet man enligt statistiken att risken att få tillbaka sjukdomen är lika liten som om man tar bort hela bröstet. Fördelen med att ta bort hela bröstet är att man slipper strålbehandling eller cellgifter, såvida det inte finns spridning av bröstcancern till armhålans lymfkörtlar, då strålbehandling och/eller cellgifter måste ges i alla fall.
Det finns idag inte någon metod för att se om en kvinna har tumörceller kvar i kroppen efter en begränsad operation, såvida man inte tar bort hela bröstet och undersöker det i mikroskop. Men inte ens då kan man alltid se enstaka tumörceller som skulle kunna ge upphov till framtida problem.
Vilken behandling som kan vara aktuell styrs också av tumörens känslighet för olika behandlingar. Tumörer som visar en känslighet för hormoner behandlas till exempel med antihormonell eller hormonblockerande behandling.
Utvecklingen går snabbt och jag är övertygad om att det både kommer att finnas förfinade metoder att hitta riskpatienter och ännu bättre behandlingar de kommande åren.
Med ditt beslut att ta bort hela bröstet slapp du efterbehandling, men om du endast tagit bort synlig tumör och fått efterbehandling på resten av bröstet skulle du sannolikt ha haft samma prognos. Alltså ingen skillnad, om man går på statistiken. Tyvärr går det inte svara närmare än så på din fråga.