Jag har en enskild firma. Eftersom jag har hållit på med den ett tag finns det både ett lager och tillgångar på banken som hör till firman. Min make har en son i ett tidigare äktenskap. Vi har två barn ihop.

 

Min fråga är, om min make skulle dö medan jag fortfarande håller på med mitt företag, räknas då företagets värde in i potten när arvet efter honom ska beräknas? Det är väl så att icke gemensamma barn har rätt att få sin andel med en gång?

 

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Ja, det är riktigt att företagets värde räknas in i potten. I ditt fall skulle man enligt huvudregeln sammanlägga all din och din makes nettotillgångar. Därefter skulle du först erhålla din giftorättshälft av de samlade tillgångarna och av den andra halvan skulle du via de två gemensamma barnen, som du ärver före, erhålla två tredjedelar i arv. Den resterande tredjedelen utgör därefter arvet till din makes son från det tidigare äktenskapet.

 

Om du är den förmögnare parten av dig och din make, så har du möjlighet att åberopa att du vid bodelningen ska få behålla allt ditt giftorättsgods, det vill säga allt det du äger, såsom din giftorättsandel. Det skulle innebära, att enbart det din make ägde utgjorde själva arvet och av detta skulle hans särkullson ärva en tredjedel.

 

I er situation tycker jag att det kan vara väl värt att fundera på om din make inte skulle upprätta ett testamente till din förmån för att mildra effekterna av om hans son skulle kräva ut sitt farsarv omgående. I det fallet skulle han då enbart ha möjlighet att kräva ut sin laglott, vilket motsvarar hälften av det han skulle ha rätt till om det saknades testamente.

 

Ett testamente är alltså ett gott skydd för dig och skulle det sedan vid din makes bortgång visa sig att du inte behöver detta skydd, har du möjlighet att själv avstå från testamentsrätten och betala ut sonens fulla farsarv.