Jag är enda arvingen efter min mor som avled för två veckor sedan och borde väl då också ha rätt till allt efter henne? Saken är den, att en för mig okänd brorson till min styvfar har ringt och påstår att han ska ha hälften av det som min mor nu har lämnat efter sig och att jag därför inte heller har rätt att göra något med lösöret förrän han har fått se detta.

 

Det låter i mina öron märkligt att denne person, som jag aldrig har träffat eller hört talas om under alla år, nu ska kunna ställa krav. Min mor ärvde ju min styvfar 1999 och vad jag har förstått haft rätt att göra vad hon vill med pengarna.

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Att din mor har fått göra som hon vill med pengarna som hon har önskat under sin livstid är helt korrekt. Men det behöver inte innebära att vad hon nu har lämnat efter sig anses enbart utgöra ett arv från henne till dig.

 

Huvudregeln innebär, att den andelen av din mors och din styvfars sammanlagda förmögenhet, som ansågs vara själva arvet efter honom till din mor, nu ska tillämpas på boet efter din mor. Detta för att avgöra hur stor andel som ska anses utgöra ett så kallat efterarv från din styvfar, att ärvas av hans brorson, och hur stor andel som ska anses utgöra ditt morsarv. Om detta utgör en hälftenandel eller annan andel kan bara fastställas vid en granskning av din styvfars bouppteckning.

 

Har nu inte din styvfar efterlämnat ett testamente, som innebär att brorsonen inte idag ska ärva honom, så betyder detta att du tillsammans med honom är dödsbodelägare och att ni tillsammans ska fatta samtliga beslut i och för dödsboet. Du gör därför bäst i att ta kontakt med brorsonen för att ni ska kunna komma överens om hur ni tillsammans ska gå vidare.