För många år sedan skrev mina föräldrars bästa vänner ett testamente enligt vilket jag och min syster skulle ärva dem. Nu har den siste av dem gått bort och enligt bouppteckningen efter hustrun, som avled först, framgår att hennes brorsbarn hade kallats till bouppteckningen men de hade aldrig infunnits sig.

 

Jag kan inte hitta att brorsbarnen skulle ha godkänt makarnas testamente med mig och min syster såsom universella testamentstagare den dag maken avled. Det står dock att testamentet hade uppvisats vid bouppteckningen. Betyder detta faktum, att syskonbarnen aldrig dök upp, att vi nu inte behöver kalla dem till bouppteckningen efter maken?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Detta att hustruns syskonbarn uteblev vid bouppteckningsförrättningen efter hustrun har ingen betydelse vad gäller frågan om de nu ska kallas eller inte. Men om du däremot inte kan hitta bevis på att syskonbarnen har godkänt testamentet, så måste de idag kallas till mannens bouppteckning samt delges testamentet för deras godkännande. Det är nämligen först när både dessa syskonbarn samt den nu avlidne makens släktarvingar har godkänt testamentet, som du och din syster är ensamma dödsbodelägare och därmed kan ta samtliga beslut för dödsboet utan att inhämta deras samtycke.