Hur blir jag av med all löst hängande hud?

Jag är en 20-årig kille som lider psykiskt av mycket löst hängande hud på buk och bröst efter att ha bantat bort 39 kilo. Jag...

Jag är en 20-årig kille som lider psykiskt av mycket löst hängande hud på buk och bröst efter att ha bantat bort 39 kilo. Jag skäms speciellt nu när badsäsongen närmar sig. Kan man få hjälp att betala en operation? Finns det några regler om hur många centimeter hängande hud som betraktas som “normalt”?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Först och främst vill jag gratulera dig till lyckad viktnedgång. Hoppas att du upplever att kropp och själ mår bättre av den nya vikten. Problemet som du beskriver med hängande överskottshud är vanligt vid stor viktnedgång. Huden är elastisk och tänjer sig när man ökar i vikt. Normalt sett har den också förmågan att dra ihop sig rejält när man minskar mycket i vikt.

 

Hos en del individer kvarstår dock en viss töjning i huden och hudkostymen känns för stor. Det är samma problem som med en övertänjd gummisnodd – elasticiteten går ur och är för evigt förlorad. Långsamt kan detta förbättras med tiden, men återhämtningen varierar mycket mellan individer. Ju äldre man blir desto sämre drar huden ihop sig och anpassar sig till den nya kroppsvikten.

 

Problemet blir ofta mera påtagligt efter så kallad överviktskirurgi då en del av magsäcken kopplas bort. Det leder i de flesta fall till att man snabbare minskar drastiskt i vikt. Efter stor viktnedgång har de flesta besvär med överskottshud. Det drabbar framförallt magen, överarmarna och lårens insida.

 

Sjukvården kan hjälpa till med operation av överskottshud utan att man själv behöver betala för den. I första hand handlar det om att minska de rent medicinska problemen med överskottshud så som att man får stora hudveck där det kan bildas eksem, skavsår eller man kan drabbas av svampinfektioner. I andra hand bedöms hur stort psykiskt lidande det innebär.

 

Varje landsting har att fatta sina egna beslut hur stora hudvecken ska vara för att man ska operera dessa utan kostnad för patienten. Det finns alltså inga absoluta regler om detta i Sverige men en rekommendation från olika utredningar.

 

De flesta landsting godkänner operation av hängbuk då man har ett konstant hudveck (minst tre centimeter) som orsakar låg livskvalitet. Det kan vara besvär med underlivshygien, sår/eksem i hudveck, besvär med vattenkastning, psykosociala besvär, sexuella problem, stora svårigheter att hitta passande kläder, smärtor från ländryggen, påverkad rörelseförmåga som till exempel medför sjukskrivning, bukmuskelproblem och utseendehandikapp.

 

BMI-värdet (body mass index) bör vara under 25 och ha varit stabilt i minst sex månader före operation. Efter tidigare massiv övervikt kan ett högre BMI accepteras, då bukplastik och liknande ingrepp utgör del i överviktsbehandlingen. Om inte sjukvården anser att det finns medicinska behov att avlägsna huden finns det privatpraktiserande plastikkirurger som kan utföra dessa ingrepp.

 

Det är absolut nödvändigt att sluta röka före en bukplastikoperation, då risken för komplikationer är mycket större hos rökare. Om man som kvinna planerar att bli gravid ska man inte heller göra bukplastik. Om man har mycket hud som ska tas bort måste det göras under flera operationer. Man kan inte påverka hudens elasticitet, men generellt blir resultatet bättre ju yngre man är.

 

Mitt råd till dig är att beställa tid hos din distriktsläkare/familjeläkare som tillsammans med dig kan beskriva problemet och skicka en remiss till närmaste plastikkirurg eller kirurgklinik som kan göra en bedömning vad sjukvården kan göra för dig.

Så mäter du ditt BMI

Använd formeln Kroppsvikt delat med Längden gånger Längden. Om du är 1,70 meter lång och väger 70 kilo räknar du så här:

 

1) 1,70 x 1,70 = 2,89

2) 70 / 2,89 = 24,2

 

Ditt BMI är alltså i detta fall 24,2.

 

BMI mindre än 18.5 är undervikt, mellan 18.5–24.99 är normalvikt, mellan 25,00–29,99 är övervikt, högre än 30 räknas som fetma.

Scroll to Top