Min hustru och jag har efter vår dotters död skrivit ett testamente där det sägs att efter vår död ska min del ärvas av en brorson till mig och min hustrus del av en systerdotter. Då jag vet att min hustru inte direkt är road av min brorson är min fråga om hon som änka skulle kunna riva testamentet och därigenom göra min brorson arvlös?
Detta att ni i ert testamente har sagt hur kvarlåtenskapen ska fördelas, när den efterlevande av er två dör, innebär att den efterlevande ärver med så kallad fri förfoganderätt. Den juridiska innebörden av detta är att den efterlevande i och för sig både kan förslösa och ge bort egendom utan att någon kan förhindra detta.
Den efterlevande har alltså ingen som helst skyldighet att förvalta boet så att det finns en enda krona kvar den dag denne avlider. Den enda begränsningen som finns är dock att hon inte med ett nytt testamente kan styra över den delen som vid hennes död kommer anses komma från dig. Hon kan med andra ord inte göra din brorson arvlös genom att riva ert testamente eller genom att skriva ett nytt testamente.